Responsabilitatea părinte – adolescent

 

Îmi amintesc acest joc de când eram copil.O frânghie lungă, o linie trasată pe pământ, două echipe de o parte si de cealaltă…fiecare ținând strâns frânghia cu ambele mâini. Fiecare echipă încearcă din răsputeri să tragă echipa adversă dincoace de linie.

Cine câștigă jocul? Echipa a cărei membri sunt mai puternici și mai înalti, nu-i așa? Deși cei înalți și puternici par să câștige nu întotdeauna este așa. Adevărații câștigători sunt cei mai abili. Strategia și poziția cu care lupți te face învingător.

Ai impresia ca relația dintre tine și adolescentul tău seamană cu jocul cu frânghia? Ai stabilit niste limite peste care nu are voie să treacă și ești hotărât să le respecti, dar cu toate acestea copilul altădată ascultător o ia în direcția opusă, îndepărtându-se de tine? Sau poate zice în mintea sa: “Niciodată nu vei reuși să mă faci sa trec de partea ta!”

Sau poate nu vrei să joci jocul cu frânghia, poate nu vrei să participi la luptă, poate te-ai retras, lăsându-l pe adolescentul tău să câștige bătălia.

Astăzi mulți parinți au renunțat la rolul lor de părinți, au renunțat să mai stabilească reguli, gândind că oricum nu o vor scoate la capăt cu adolescentul lor și că oricum între ei trebuie să existe o relație de prietenie.

Dar dacă renunți la poziția de părinte, ce fel de relație vei avea? Adolescenții știu că responsabilitatea părinților este să stabilească reguli – ce e bine și ce nu – și că nerespectarea lor va aduce anumite consecințe. Deci dacă renunțați la rolul ( de părinte) de a stabili reguli adolescentul se va considera “superior “ iar pe voi  “ inferiori” și va acționa în consecință, răzvrătindu-se și făcând ce vrea el.

 

Eu nu doresc ca d-voastră să câștigați jocul, ci să stabiliți “o relație a respectului reciroc “și aceasta necesită adesea mult timp. Dar un părinte pasiv nu va câștiga niciodată respectful copiilor ,la fel nici un părinte opresiv.

 

Rugaciunea și dorința mea este ca în rolul de părinți pe care îl detineți, să vă “intăriți relațiile “cu adolescenții prin “limitări “ –limitări cu răsplătiri și repercursiuni corespunzatoare – și ca în final “AMBELE ECHIPE SĂ CÂȘTIGE! “

  • Adaugă opinia ta