Jocuri pe calculator pentru copii ( partea II )
,

Jocuri pe calculator pentru copii ( partea II )

Dacă ne gândim bine ajungem la concluzia că fiecare joc îl învaţă ceva pe copil. Dar haideţi să ne gândim ce îi învaţă în realitate unele jocuri pe calculator pentru copii. Unii mai rezervaţi poate vor spune: “nimic” pur şi simplu pierd şi ei timpul la computer că se plictisesc. Oare aşa să fie? Dacă un joc îl învaţă ceva pe copil, ce îl învaţă jocurile pe calculator.

Haideţi să analizăm în continuare ce impact au unele jocuri pe calculator pentru copii:

  1. Multe jocuri pe calculator pentru copii sunt cu împuşcături, cu bătăi şi îi învaţă pe copii să ucidă, să împuşte, să distrugă tot ce le iese în cale.
  2. În alte jocuri pe calculator pentru copii, care multora le par inofensive este un personaj care trebuie să alerge cât mai repede şi să culeagă cât mai mulţi bani sau aur, sau alte premii ce le ies în cale. Dar cum este realitatea? Alergi pe drum şi întâlneşti în cale mulţi bani îi iei şi îi pui în buzunar? Vedeţi cum aceste jocuri le distorsionează gândirea copiilor încă de mici, iar ei fiindcă învaţă prin joc despre lumea reală ei aşa se vor aştepta să fie şi când vor fi mari. Vor învăţa că trebuie să alerge mult să strângă cât mai mult şi când au ceva bani să îi cheltuie să îşi cumpere tot ce vor. Aceste jocuri pe calculator pentru copii nu îi învaţă munca pe copii ci faptul că trebuie să alergi mult pentru bani şi avere iar când ai ceva să cheltui tot şi să începi iarăşi alergătura după alţi bani. Unde este atunci odihna, bucuria de a trăi, mulţumirea cu ce ai? Astfel de copii nu vor fi niciodată mulţumiţi cu ce au şi vor munci până îşi distrug sănătatea doar pentru bani, şi bani tot nu vor avea pentru că îi vor cheltui mereu.
  3. În alte jocuri pe calculator pentru copii trebuie să fugi mereu înainte şi mereu să ai grijă să nu apară diferite personaje sau pericole. Cum este viaţa în realitate? E adevărat că întâlneşti şi oameni mai puţin prietenoşi, şi pericole, dar acestea sunt excepţii şi nu un mod de viaţă plin de pericole şi de oameni răi. În esenţă aceste jocuri îi învaţă pe copii teama, (uneori le e teamă să meargă noaptea până la poartă că se aşteptă să fie cineva după uşă), neîncrederea, le formează o percepţie greşită despre lume şi despre pericole ca fiind permanente şi unele de neînvins. Oare asta e realitatea? Asta trebuie să îi învăţăm noi adulţii pe copii?
  4. Unele sunt cu sporturi, fotbal, tenis, raliuri şi toate promovează competiţia uneori nedreaptă. Trebuie să ajungi primul la ţintă chiar dacă îi loveşti pe ceilalţi şi dacă nu eşti tu primul e foarte grav, nu ai primit nimic, eşti un nimeni. Oare aşa să fie? Trăieşte în viaţa numai cel care e pe locul 1? Sau şi noi ceilalţi avem meritul şi premiul nostru?
  5. În alte jocuri trebuie să construieşti, propria ta casă, fermă cu animale, propria ta persoană aşa cum îţi doreşti. Veţi spune că aici totul e perfect… Da e perfect în realitate, dar în jocul pe computer copii învăţă multe lucruri greşite despre lume şi animale, despre muncă şi odihnă. Pentru a realiza o casă în viaţă e nevoie de multă muncă şi bani iar copiii vor crede că atunci când vor ajunge mari din câteva lucruri vor crea repede o casă şi le vor avea pe toate. Aceste jocuri nu îi învaţă pe copii lucruri reale. Oare cine a construit o casa aşa peste noapte? Cine a avut tot ce a dorit fără muncă… poate că unii da… dar foarte rar… nu e o regulă ci o excepţie.

Poate că unii vor spune…” eeehh sunt doar copii… lasă-i să se joace ce vor…” da… Lăsaţi-i să se joace ce vor dar nu jocuri care îi mint, care îi învaţă lucruri greşite şi nereale. Veţi spune că sunt mici… Şi da e adevărat… de aceea trebuie să avem mare grijă ce introducem în capul lor. Şi ca să fiu mai înţeleasă vă rog să vă gândiţi la un aspect din copilăria dvs. Gândiţi-vă pe unde vă jucaţi ascunselea cu alţi copii de la bloc sau din vecini, sau alte jocuri… poate că şi acum aţi merge plini de încredere şi cu acelaşi entuziasm să le exploraţi ca şi atunci. Ei, aşa va fi şi pentru copii dvs când vor fi mari… vor trăi aceleaşi sentimente şi experienţe ca acelea pe care le trăiesc acum în copilărie.

Nu uitaţi ce se învaţă în copilărie se învaţă pentru totdeauna, iar copiii învaţă prin jocuri.

Dacă doriţi să aveţi copiii curajoşi, puternici, inteligenţi şi creativi, lăsaţi-i să exploreze lumea adevărată, oferiţi-le şansa de a trăi viaţa frumos şi palpitant în realitate şi nu îi intoxicaţi cu minciuni, ură şi violenţă. Lăsaţi-i să-şi trăiască copilăria inocent şi frumos în contact cu lumea reală şi nu cu o lume imaginară ireală şi plină de pericole.

Vă aştept în continuare să  vedem de unde vin toate aceste jocuri, care este scopul lor şi ce e bine, noi adulţii să facem pentru copii noştri..

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole