Orice proces de recuperare începe cu o evaluare psihologică complexă. Se folosesc teste standardizate, anamneza, interviul cu clientul și/sau cu părinții și se emite un raport de evaluare psihologică scris.
În urma raportului de evaluare psihologică se stabilește planul de intervenție pe termen lung și pe termen scurt. Acesta cuprinde obiective pe toate ariile de dezvoltare ( cognitiv, emoțional, social, abilități de viață independentă).
Intervenția terapeutică include tehnici cognitiv-comportamentale, tehnici ABA și altele, folosind materiale și metode pentru atingerea obiectivelor terapeutice planificate, conform rezultatelor din evaluarea psihologică
În funcție de capacitatea de recuperare și capacitățile cognitive ale clientului se fac reevaluări psihologice periodice fie la 3 luni, la 6 luni sau la 12 luni. Reevaluările periodice ne arată progresul și ne ajută să stabilim noi obiective.
O ședință de recuperare durează 45-50 de minute în funcție de vârsta clientului. La copiii cu TSA când se lucrează în colaborare cu alți specialiști se stabilește un program de terapie personalizat și acolo unde este necesar și terapie de recuperare la domiciliu împreună cu părinții.
În cadrul ședințelor de recuperare se folosesc tehnici / metode cognitiv-comportamentale, tehnici ABA și materiale adaptate dezvoltării cognitive a clientului. Scopul terapiei de recuperare este de a-l îndruma și susține pe client în realizarea activităților pentru dezvoltarea cognitiv-comprtamentală și socio-emoțională.
Necesitatea terapiei de recuperare este diferită de la un individ la altul. La copii, terapia de recuperare este necesară atât pentru recuperarea abilităților nedezvoltate cât și pentru menținerea și dezvoltarea acestora pe toată perioada creșterii biologice. La adulți în funcție de afecțiune terapia de recuperare poate fi de scurta sau de lungă durată. La copii cu TSA poate fi pe toată perioada școlarizării în funcție de capacitățile cognitive și adaptative ale copilului.
Dezvoltarea abilităților cognitive
Dezvoltarea limbajului și comunicării
Dezvoltarea emoțională armonioasă
Îmbunătățirea abilităților de socializare
Scăderea frecvenței crizelor de tantrum
Scăderea frecvenței comportamentelor stereotipe sau inadecvate
Îmbunătățirea relației părinte-copil
Creșterea încrederii în sine a copilului
Creșterea rezistenței la frustrare
Copii sunt într-o continuă creștere și dezvoltare și fiecare se dezvoltă diferit. Există totuși o psihologie a dezvoltării pe etape de vârstă la copii. Atunci când copiii prezintă întârziere în dezvoltare, dificultăți de învățare sau de adaptare la grădiniță sau școală, unele boli sau afecțiuni sau orice îi împiedică dezvoltarea armonioasă este necesară terapia de recuperare pentru copil.
0742470356
ana@consilierepsihologica.info
Medias, Jud. Sibiu
Gavril Ana Estera
Cabinet individual de psihologie
Cod fiscal: 50359508
Certificat de inregistrare COPSI 1SB15080
0742 470 356
ana@consilierepsihologica.info