Ce este autismul?

Pentru mulți părinți ”autism” înseamnă ceva foarte grav. Deși ei nu știu atât de multe despre această afecțiune, în mintea lor totul se întunecă la auzirea acestui cuvânt.

De-a lungul timpului se sedimentează în mintea fiecăruia informații despre autism. Unii o consideră cea mai gravă afecțiune de pe fața pământului, alții consideră copiii cu autism niște ciudați și multe alte etichete puse copiilor cu această afecțiune.

Toate acestea nu fac altceva decât să creeze în mintea noastră o imagine distorsionată și greșită despre persoanele cu autism, iar atunci când ne confruntăm de aproape cu această realitate suntem efectiv debusolați și nu știm cu să reacționăm.

Eu cred că este foarte important să ne informăm din surse credibile, de la specialiști și să ne formăm o opinie cat mai aproape de adevăr indiferent despre ce afecțiune este vorba. Atunci vom fi realiști și capabili să luăm decizii bune.

Ce este autismul? Semne și simptome

Autismul sau TSA se manifestă în primele luni de viață și în copilărie, provocând întârzieri în multe arii de bază ale dezvoltării, precum deprinderea limbajului verbal, a jocului sau a interacționării cu cei din jur în special cu cei de aceeași vârstă. Autismul este un spectru de afecțiuni strâns legate între ele, cu simptome asemănătoare.

Semnele și simptomele autismului variază semnificativ provocând efecte pe măsură. O parte din copiii autiști prezintă deficiențe minore, în timp ce alți copii pot avea probleme majore de întârzieri semnificative pe toate ariile de dezvoltare psihologică: cognitiv, limbaj, socializare, autonomie, afectiv.

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare de dezvoltare complexă care afectează comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul copilului încă din primul an de viață.

Fiecare copil cu autism este diferit și unic. Simptomele autismului pot varia în severitate și pot fi diferite de la o persoană la alta. Cu toate acestea, există anumite simptome comune care pot fi observate la copiii cu autism. Unele din aceste simptome pot fi observate încă din primul an de viață.

Un părinte care este implicat în creșterea copilului chiar dacă nu știe exact ca la carte cum se dezvoltă un copil normal, observă dacă este ceva în neregulă cu copilul său.

Reacția multor părinți când află ce este autismul.

Cel mai adesea părinții își dau seama dacă este o problemă de dezvoltare cu copilul lor, însă problema este atât de împovărătoare și se activează mecanisme de autoapărare astfel:

  • Negarea – Speră ca ceea ce observă să nu fie adevărat și amână foarte mult să consulte un specialist
  • Se tem de reacțiile celor din jur și ascund problema
  • Speră că se va rezolva de la sine sau odată cu creșterea copilului
  • Nu știu la cine să apeleze, sunt debusolați
  • Nu au suportul emoțional sau susținere în familie

Toate aceste forme de negare și amânare se manifestă diferit de la un cuplu la altul, dar cei mai mulți amână să consulte un specialist. Acest lucru duce la o întârziere în diagnosticare și la întârzierea intervenției specializate iar copilul are mult de pierdut. Cu cât un copil este diagnosticat mai devreme și se intervine cu terapie și tratament cu atât șansele de reabilitare sunt mai mari.

Pe la vârsta de 2-3 ani eu aș recomanda oricărui părinte care are dubii în privința copilului să meargă la o evaluare psihologică. O evaluare psihologică este de obicei o experiență plăcută pentru copil și părinții ar trebui să fie deschiși la o astfel de experiență. Mai bine să elimini orice dubiu dacă nu este o problemă, decât să intervii cu întârziere. Iar dacă se confirmă și copilul este diagnosticat, intervenția timpurie va ajuta foarte mult copilul.

Voi aminti mai jos ce este autismul. Dacă copilul dvs are unele din aceste simptome rugămintea mea este să nu mai amânați și să consultați un specialist (medic psihiatru de copii sau psiholog clinician).

Ce este autismul? Simptome

Simptome de comunicare

1. Întârzieri în dezvoltarea limbajului receptiv și expresiv

Copiii cu autism pot avea întârziere de limbaj sau să nu vorbească deloc. Când vorbesc de întârziere de limbaj mă refer la acel limbaj care este specific la fiecare etapă de vârstă.

La câteva luni un copil ar trebui să gângurească, să răspundă cu zâmbet atunci când este în centrul atenției, să se uite la persoana care este în apropiere. Apoi ar trebui să silabisească (ma-ma, pa, tai, etc).

Cam după 2 ani ar trebui să spună propoziții simple și să spună ( hai, nu pot, unde este…etc) Desigur, unii copii își dezvoltă limbajul mai târziu, dar luați simptomele acestea și asociate. Dacă copilul nici nu zâmbete și nici nu este interesat de cei din jur, nici nu silabisește și el are 2 ani, s-ar putea să aibă o problemă. Apoi pe măsură ce cresc pot avea dificultăți în înțelegerea limbajului vorbit sau scris.

2. Utilizarea anormală a limbajului.

Copiii cu autism pot folosi limbajul în moduri neobișnuite, cum ar fi: repetarea cuvintelor sau frazelor (ecolalia), vorbirea în fraze scurte sau folosirea unui limbaj neinteligibil.

3. Dificultăți în comunicarea nonverbală.

Copiii cu autism pot avea dificultăți în înțelegerea și utilizarea comunicării nonverbale, cum ar fi expresiile faciale, limbajul corpului și tonul vocii. Ei nu pot înțelege zâmbetul persoanei deaceea nu răspund cu zâmbet.

Simptome de interacție socială

1. Dificultăți în interacțiunea socială.

Copiii cu autism pot avea dificultăți în a stabili contact vizual, a începe sau a menține conversații, a înțelege sentimentele celorlalți sau a se juca cu alți copii.

2. Interes redus pentru alți oameni

Copiii cu autism pot părea să nu fie interesați de ceilalți sau să nu se comporte ca și cum ar fi interesați. Copiii cu autism pot avea dificultăți în a înțelege și a răspunde la emoțiile celorlalți, cum ar fi fericirea, tristețea sau furia.

Simptome de comportament

1. Comportamente repetitive.

Copiii cu autism pot prezenta comportamente repetitive, cum ar fi legănatul, fluturarea mâinilor sau rotirea obiectelor.

2. Rezistență la schimbări

Copiii cu autism pot fi foarte rezistenți la schimbări, cum ar fi schimbarea rutinei sau a mediului.

3. Alergii sau sensibilități speciale

Copiii cu autism pot avea alergii sau sensibilități speciale la anumite sunete, mirosuri, gusturi, atingeri sau lumină.

Ce este autismul? Caracteristici generale

Iată mai pe înțelesul tuturor ce este autismul, și care sunt unele semne  care pot fi observate în copilăria timpurie, chiar înainte de vârsta de 3 ani:

  • Nu răspunde la nume: Copiii cu autism pot să nu răspundă când își aud numele.
  • Nu se uită în ochii celorlalți: Copiii cu autism  evită contactul vizual sau păstrează foarte puțin contactul vizual
  • Nu gângurește: Copiii cu autism pot să nu înceapă să gângurească până la vârsta de 12 luni.
  • Nu se joacă cu jucăriile în mod obișnuit: Copiii cu autism pot să nu se joace cu jucăriile în mod obișnuit, cum ar fi să se joace cu ele în mod simbolic sau să le împartă cu alții.
  • Nu pare interesat de ceilalți: Copiii cu autism pot părea să nu fie interesați de ceilalți sau să nu se comporte ca și cum ar fi interesați.
  • Îsi dezvoltă anumite ritualuri sau rutine si devine agitat cand acestea se schimba
  • Are tendinta sa realizeze activitati care il pot pune in pericol
  • Are probleme de coordonare sau dezvolta tipare atipice de miscare, precum mersul pe varful degetelor
  • Dezvolta o fascinatie pentru un anumit obiect, dar nu-i intelege functionalitatea
  • Câteodată nu reacționeaza la stimulii auditivi
  • Opune rezistență la contactul senzorial, mai exact cand cineva vrea să-l mângaie sau sa-l ia in brate. Unii plâng foarte tare când fac duș (picăturile de apă sunt dureroase pentru ei).
  • Preferă să se joace singur
  • Nu exprimă emoții sau sentimente

Toate aceste simptome sunt date de desincronizarea senzorială pe care o are copilul cu autism. Integrarea în mediul fizic se realizează cu ajutorul simțurilor (auditiv, visual, gustativ, sensorial-tactil, proprioceptiv și vestibular).

În mod normal toate aceste simțuri adună informații din mediu exterior se integrează la nivel cerebral și oferă un răspuns complex de adaptare. La copii cu autism aceste simțuri sunt desincronizate.

Despre desincronizarea senzorială a copilului cu autism vorbim aici. 

 

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *