Psiholog Ana Gavril1
,

Ce ne menține fericiți și sănătoși de-a lungul vieții?

Ce ne menține fericiți și sănătoși de-a lungul vieții?

Studiile artă că oamenii când sunt tineri își doresc preponderent să devină bogați și să aibă faimă. Societatea și modelele anterioare ne modelează gândirea în acest mod. Ni se induce cumva ideea că dacă ai bani și dacă ești faimos vei fi fericit.  Dacă privim însă realiști și cu ochii mari deschisi ce este realitatea înconjurătoare ne dăm seama că nimic nu este mai fals decât aceasta.

Din persoanele care ajung să se sinucidă  un procent destul de mare este al persoanelor care sunt bogați sau provin din familii bogate sau oameni faimoși. Nu știu încă să vă explic de ce asta, însă pot să vă spun că un studiu longitudinal a descoperit ce ne menține sănătoși și fericiți de-a lungul vieții.

Ideile care se desprind din acest studiu nu sunt despre bogăție, faimă sau muncă din greu. Este uimitor, dar relațiile bune ne mențin sănătoși și fericiți de-a lungul vieții. Legăturile sociale bune ne fac bine, în timp ce singurătatea ucide. Legăturile sociale bune cu familia, cu prietenii ne fac mai fericiți, mai sănătoși și putem trăi mai mult.

Prea mulți oameni însă se simt singuri chiar în familiile lor.  A trăi în conflict este foarte dăunător sănătății noastre fizice și psihice. Calitatea relațiilor și relațiile stabile sunt protective și împlinitoare. Dar o relație bună nu înseamnă o relație calmă, fără conflicte, ci o relație unitară în care conflictele se rezolvă, o relație în care știi că te poți baza pe celălalt.

Ce ne menține fericiți și sănătoși de-a lungul vieții?

Iată câteva principii care ne vor ajuta să construim și să menținem relații bune și sănătoase.

  1. Trăiește-ți viața după principii sănătoase și comunică și celorlați principiile tale.

    Nu trebuie neaparat ca și ceilalți să aibă toate principiile tale, veți avea și lucruri în comun dar veți avea și lucruri diferite. Comunicarea bună duce la relații bune. Cu cât comunici mai  mult cu atât ai mai multe ancore care să susțină relația în perioadele de criză sau în conflicte. Dacă ai principii bune și știi ce îl deranjează pe celălalt sigur te vei gândi bine dacă să faci sau să nu faci un lucru. Nu e vorba de a te purta cu celălalt ca și cu un ou, ci este vorba despre respect și iubire. Ghidează-ti viața după ” legea domnească” … ce ție nu îți place, altuia nu-i face!

  2. Lasă loc de iertare.

    Când apare o problemă în relație scriam aici că noi evaluam după informația stocată în mintea noastră. Dacă ni s-au servit mereu informații negative avem tendința de a pune totul într-o lumină negativă. Lasă-ți timp de gândire și lasă loc de iubire. Caută-i mai bine ”scuze” persoanei respective și păstrează relația până îți trece cumva supărarea și poți avea o discuție constructivă cu persoana respectivă la momentul potrivit. Nu căuta să înțelegi așa ușor, și nu căuta să rezolvi problema când ești afectat de emoți negative. Adu-ți aminte de multele lucruri faine și momente faine care le-ai avut cu persoana respectivă și nu pune tot trecutul frumos în ambalujul acestei experiențe neplăcute.

  3. Încearcă să restabilești relații mai vechi.

    Dă un telefon, scrie un e-mail, o scrisoare de apreciere, o amintire plăcută cu persoana respectivă care niciodată nu i-ai spus-o. Sună-ți prietenii, familia nu doar când ai nevoie de ceva …. Invită un prieten mai vechi la o plimbare sau la un suc în oraș.

  4. Nu căuta cu orice preț să ai tu dreptate și nu judeca.

    Dacă vrei să ții în mâinile tale dreptatea și adevărul nu o să ai prieteni. Nu spun că nu trebuie să avem ca principii dreptatea și adevărul. Spun doar că nu deținem noi dreptatea supremă și nici adevărul suprem. Noi vedem și judecăm lucrurile doar din punctele noastre de vedere. Suntem oameni și suntem limitați. Nu vom putea niciodată înțelege toate emoțiile și durerile din sufletele celorlalți. Nu vom putea niciodată cunoaște adevărul suprem și nu vom putea cântări cu o cumpănă dreaptă tot ce este în jurul nostru. Așa că lasă mai mult loc de iertare… lasă mai mult loc de iubire, mai mult loc de respect … Și înțelege că dreptatea și adevărul suprem sunt în mâna lui Dumnezeu. S-ar putea ca tu să nu știi totul și să te înșeli. Mai bine mai multă iubire decât multă critică și relații frânte.

  5. Evită relațiile nesănătoase.

    Relațiile încurcate sunt complicate și mari consumatoare de energie. Nu spun să arunci oamenii la gunoi pentru orice… dar dacă vezi că de ani de zile nu o scoți la capăt, fie nu înțelegi tu ceva bine, fie celaălalt nu înțelege ceva corect.  Practic nu ai timp de odihă și să gândești lucrurile corect… Permanent ești sub imperiul emoțiilor negative. Nu ai putere de descernământ. Ia o pauză…depărtează-te și gândește limpede. Apoi revino și comunică rezultatele. Trebuie să înțelegem că nici nu putem fi prieteni cu toată lumea.

  6. Fii un prieten bun.

    Un prieten pe care celălalt se poate baza. Nu îți lua vorba înapoi dacă ai făcut o promisiune și te costă acum prea mult și tu nu ai evaluat corect inițial. Nu te uita la costul acesta acum. Relațiile bune sunt investiții pe termen lung și deseori dobânda este variabilă. Uneori primești mai mult alteori mai puți…dar investiția merită. Putem face nenumărate lucruri pentru prietenii noștri pentru a avea relați bune care să ne mențină fericiți și sănătoși de-a lungul vieții?

    Acum știi ce ne menține fericiți și sănătoși de-a lungul vieții? Viața bună se contruiește pe relații bune.

     

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter

Signup for our newsletter to get updated information, promotion & Insight.