De ce să apelezi la psiholog ?

Mai întâi pentru că de cele mai multe ori știm din auzite ce este un psiholog, ce face el sau cu ce te poate ajuta. Pentru că românii de când sunt ei sunt atotștiutori și nu au nevoie de nimeni să îi învețe pe ei ceva. Pentru că ne bazăm pe experiențele negative auzite de la prieteni. Pentru că aplecăm urechea la informații greșite și nu cercetăm să vedem cum stau lucrurile cu adevărat. Pentru că uneori ne este greu să dăm bani la cineva pentru un ajutor. Dar ne este foarte ușor să risipim banii în lucruri rele sau în comportamente nocive. Dar mai ales pentru că vrem să ne aliniem societății și ne pasă foarte mult de ce spun ceilalți… Uneori ne pasă mai mult de vorbele altora decât de fericirea noastră, a familiei noastre sau a copiilor noștri.

Din punctul meu de vedere, dacă noi românii am apela la psiholog bun atunci când apar primele probleme sau neînțelegeri cu privire la un lucru… cred că peste 85 % din probleme s-ar rezolva. Bolile psihice nu ar mai face ravagii printre adulți, tineri, adolescenți și copii, iar lumea ar fi mai fericită.

De ce să apelezi la psiholog ?

În toată frământarea, de ce să apelezi la un psiholog când nu mai știi ce să faci…? Cea mai mare piedică nu sunt banii ci teama de ceilalți. Uitând că tu de fapt chiar în relații suferi și ai nevoie de o îndreptare pentru relații sănătoase.

Da, poate de prea multe ori se apelează la psiholog când e chiar târziu și când eforturile pentru a restabili echilibrul vieții sunt mari.  Cât de important este să apelezi la psiholog bun atunci când ai mai multe resurse, probleme mai mici, șanse mai mari de a acționa și schimba ceva?

De ce să apelezi la psiholog când tu însuți nu mai ai nici o soluție sau îți pare prea greu să mergi mai departe.

De ce când ai simțit la început că te îndrepți pe un drum greșit,  de ce nu ai mers atunci să vezi ce nu e bine în viața ta și să te reîntorci cât încă nu ești prea departe sau cât încă mai ai resurse?

Nu vă condamn pe voi, ci mă analizez pe mine și încerc să mă dezvălui pe mine. Dacă sunteți în aceeași situație să nu mai aștepțați prea mult. Și eu am trăit dramele mele.  Am căutat soluții peste tot, pe internet, prin cărți. Am tot căutat pe alții mai mari ca mine. Însă istoria altora nu este și a mea… așa că nu mi s-au potrivit soluțiile lor. Am ajuns totuși stoarsă de puteri de atâta căutare și la psiholog. Bucuria mea a fost să aflu că am șanse să mă ridic, să mă reabilitez și să mă bucur iarăși de viață. Dacă aș fi apelat mai devreme la psiholog aș fi scăpat de o parte din frământări și de îndoială. Un psiholog care înțelege viața și lumea întotdeauna îți va da speranțe și te va ajuta să găsești resurse, să faci ceea ce este cel mai bun cu viața ta.

Iată câteva idei care sper să te ajute să apelezi mai repede la psiholog și să nu aștepți să se facă o minune, când de fapt minunea e în mâinile tale.

Când să apelezi la psiholog

  1. Oricât de specialiști am fi fiecare, noi singuri nu ne putem vedea cu toate realitățile și nu ne putem analiza și reabilita singuri.

    Am să folosesc aici un exemplu simplu. Așa este că fiecare am folosit măcar odată o oglindă? Unii o mai folosesc încă, și chiar foarte des, alții foarte rar…  Așa este și atunci când apelezi la un psiholog. Te uiți într-o oglindă. Oricât m-aș strădui eu să mă uit la mine din cap până în picioare, vor fi părți ale corpului pe care nu mi le pot vedea. Am nevoie de ceva din exterior ca să îmi arate și ceea ce eu nu pot vedea singură.
    Așa este și când apelezi la un psiholog bun. El poate să te ajute să vezi ceea ce nu poți vedea singur, dar care îți poate crea anumite probleme în relații.

  2. Uneori avem nevoie să fim evaluați, îndrumați și ajutați de cineva mai bun ca noi… Sau poate de cineva care este mai antrenat ca noi, a trecut pe acolo și poate să te ajute și pe tine.

    Oricât de specialiști am fi noi ca sportivi avem nevoie de un instructor bun pentru a face performanțe. Oricât de specialiști ne credem noi în ale sportului de exemplu… nu o să putem să facem toate exercițiile fizice dacă nu ne îndrumă și dacă nu ne ajută cineva din exterior. Sunt multe lucruri pe care nu le poți face singur, dacă vrei să performezi ca sportiv ( spre exemplu în gimnastică). Așa este și în viață. Ai nevoie de un îndrumător. El nu va face exercițiile în locul tău, dar te va îndruma ce exerciții să faci ca sa ajungi la performanță.

  3. Nu le știm pe toate. Viața este foarte complexă, foarte rapide schimbări în societate, în familie, copiii cresc, noi îmbătrânim și suntem neștiutori în toate aceste procese ale vieții.

    Uneori este bine să apelezi la un psiholog măcar pentru a-ți verifica și evalua traseul pe unde mergi. Să îți confirmi că mergi pe drumul cel bun. Da știu… oamenii care citesc foarte mult, gândesc altfel, mintea lor este antrenată să găsească soluții, să negocieze, și poate aceștia apelează mai puțin la un psiholog. Dar viața are surprizele ei… Dacă și ție la un moment dat îți servește surprize viața, nu evita să cauți soluții și să găsești rezolvare cât încă mai ai multe resurse.

    Iată de ce să apelezi la psiholog . Să vă restabiliți echilibru în vremuri tulburi și să aveți o viață frumoasă și echilibrată.

    Eu vă doresc o viață liniștită și împlinită fără surprize sau necazuri, însă dacă uneori e altfel nu eziți să le împărtășiții cu alții, să găsiți soluții bune și să performați în viață și în relații. A apela la un psiholog bun înseamnă uneori a lupta pentru o viață mai bună pentru tine și pentru ceilalți.

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *