Desene animate pentru copii
Nu de puţine ori am căutat pe internet desene animate pentru copii, filmuleţe educative pentru copii sau jocuri constructive. Am găsit unele articole cu unele filme recomandate sau jocuri care s-ar fi spus a fi “bune“ pentru copii. Le-am citit, le-am analizat, am vizualizat o parte din ele căutând să ofer ceva bun pe computer copiilor noştri şi să nu le ofer ceva ce să le dăuneze mai târziu. Încă mai caut, această căutare nu a încetat însă după un timp destul de îndelungat de căutări am rămas cu foarte puţin în pumni… sau cu aproape mai nimic.
Răul este infiltrat ușor, ușor…
Constat cu durere că în anumite serii de desene animate pentru copii sau jocuri prima intenţie a fost bună, ca în următoarele episoade sau serii să constat cum răul este infiltrat uneori uşor, alteori chiar abuziv. Şi nu este aşa, că atunci când ştii că un autor a făcut un film bun te aştepţi ca şi celelalte să fie cel puţin la fel de bune dacă nu chiar mai bune şi mai frumoase?… că na, “doar lumea evoluează”.
Din analiza mea am constatat că nu mai este aşa. Un film frumos cum este CARS I, constatăm în a doua serie, CARS II că apare violență, replici dure şi vă las pe voi să mai constataţi şi altele. Şi la alte desene animate putem constata această “regulă”. Câteva episoade sunt frumoase, educative, dar pe parcurs nu întârzie să apară violența, mincina, personaje închipuite, hidoase, înfiorătoare, contactul cu o lume supranaturală de cele mai multe ori distrugătoare şi ostilă fiinţei umane. Jocurile pe computer nu le analizăm aici, vor fi subiectul unei alte scrieri.
Ei bine nu ştiu dacă voi aţi sesizat acestea sau dacă v-aţi gândit vreodată la ele, sau dacă aţi vizionat desene animate pentru copii sau filme împreună cu copiii voştri. Ştiu, poate vi se pare ciudat să vă uitaţi la desene animate sau filme pentru copii însă dacă nu vă place să le vedeţi împreună cu ei ar trebui să le vedeţi măcar înainte de a le oferi pe tava copiilor voştri (asta dacă va pasă de ei). De ce vă spun asta??? OK. Am să vă şi explic în caz că nu v-aţi convins singuri.
Desene animate pentru copii – Scene înfricoșătoare și personaje misterioase, supranaturale.
Imaginaţi-vă că aveţi anumite lucruri care vă sunt extreme de urâte şi înfricoşătoare şi nu le puteţi vedea sau nu le puteţi suporta. Pur şi simplu vi se face rău sau vă şochează de-a dreptul când le aveţi înaintea ochilor. De exemplu, unii nu pot suporta să privească sângele, alţii nu pot suporta să vadă scene din război, alţii scene din lagărele de concentrare, alţii nu pot privi morţii, alţii se tem de umbre… şi cred că fiecare îşi poate identifica măcar una din aceste “neplăceri”.
Ia gândiţi-vă ce-ar însemna pentru voi că într-o zi, un prieten care știe sau nu ştie despre teama sau neplăcerea ta să vină şi să îţi spună: ”Am găsit un film, hai să ne uităm la el! ” Sau să îţi recomande un astfel de film, şi să îţi servească exact ceea ce nu voiai să vezi. Cum crezi că te simţi? Sau dacă chiar ai avut o astfel de experienţă, cum te-ai simțit? Ce efecte a avut asupra ta un astfel de film? Te rog să stai şi să te gândeşti. Adu-ţi aminte ce scene ţi-au rămas în minte, cum ai dormit noaptea (dacă ai mai putut dormi) cum ţi-au schimbat gândirea şi comportamentul.
Uneori servim copiilor noștri ” otravă”.
De multe ori cam aşa procedăm noi cu copii noştri când îi lăsăm să se uite la filme sau la desene animate pentru copii fără să le vedem înainte şi să le analizăm efectele care ar putea să le aibă asupra copiilor noştri. Adesea le ”servim„ copiilor nostri otravă, şi lucruri care le întunecă viaţa şi mintea, care îi destabilizează emoţional şi care îşi pun amprenta asupra întregii lor vieţi. Poate că unii veţi spune că nu este aşa. Doar copiii privesc cu plăcere la desene animate şi ei nu se sperie de scenele care sunt acolo, că de altfel de ce nu îi mai putem desprinde de la desene. Va mai explic încă un ”truc„ al desenelor animate şi filmelor pentru copii şi de ce se desprind aşa de greu de ele deşi le sunt dăunătoare. (şi asta nu o spun doar eu care am constatat aceasta ci o arată şi studiile ştiinţifice).
Revenim la exemplul de mai sus al filmului recomandat de un prieten sau chiar vizionat împreună cu prietenul tău.
Desene animate pentru copii
Iată câteva idei la care să vă gândiţi:
- Odată ce un film este recomandat de un prieten sau îl vezi cu un prieten trebuie să fie bun, nu? Că doar un prieten nu îţi vrea răul… deci te uiţi în continuare la el chiar dacă nu îţi place… fie de dragul prietenului tău, fie că nu ai curaj să îi spui că filmul nu îţi place să nu îl jigneşti, fie aştepţi finalul că va fi până la urmă ceva bun din el.
- Fiecare film este ”țesut„ din scene plăcute și scene mai dure (unele de groază, altele cu imagini înfricoşătoare, altele cu replici dure, etc). Aşa că plăcerea produsă de acele scene frumoase crează un confort şi plăcere minţii noastre, iar când apar scenele dure, mai puţin frumoase uneori nici nu avem capacitatea să acţionăm sau să facem ceva pentru că suntem încă în ”transa plăcerii„ date de scenele plăcute anterioare, şi aşa pătrund în mintea noastră şi imagini care nu am dori să le avem.
- Nu ni se oferă ”otrava „ pe tavă cu eticheta pe ea, ci este frumos aşezată în glazura unei prăjituri. Dar oare ai mânca o prăjitură de 300 g dacă ai şti că în ea este 1 g de otravă care te poate omorâ?
Copiii nu pot distinge întotdeauna între bine și rău.
Tot cam în acelaşi fel stau lucrurile şi cu privire la ceea ce vizionează copiii. Însă copiii nu ştiu ca noi şi nu pot distinge ca adulţii binele şi răul. De aceea trebuie să îi îndrumăm, să îi ajutăm şi să îi ”păzim„ pe cât posibil de experienţe care le-ar putea afecta viaţa iremediabil. Desigur, cu toţii învăţăm din experienţe şi din greşeli, însă unele greşeli pot fi unice şi fatale. S-ar putea ca viaţa ta să fie afectată în aşa fel şi să nu mai poţi trece a doua oară pe acolo. Adică, dacă sari de la etaj şi îţi rupi coloana şi rămâi paralizat… poate înveţi din greşeală însă viaţa ta e cu totul schimbată… lecţia este învăţată prea târziu.
Fiți atenți ce oferiți copiilor dvs. Nu îi lasați la desene animate violente doar pentru că ” toți copii se uită” sau pentru că ”nu a murit nimeni de la asta”. Ei nu știu ce este bine dar tu ca părinte ai obligația și respnsabilitatea să îi spui ce este bine și ce este rău și să îl ajuți să aleagă binele. Și dacă nu faci asta pentru binele copilului tău fă-o macar pentru tine…pentru că ce semeni astăzi vei secera peste ani…
Dacă îți educi copilul vei avea în el un sprijin și un prieten, dacă nu îți vei construi un dușman.