Inteligența emoțională la copii. Ce este și cum o dezvoltăm
,

Inteligența emoțională la copii. Ce este și cum o dezvoltăm

Inteligența emoțională la copii. Ce este și cum o dezvoltăm

Cât de importantă este inteligența emoțională în dezvoltarea copiilor

Din practica de psiholog am observat că mulți părinți sunt preocupați în mod deosebit de dezvoltarea gândirii copilului. Îl învață foarte devreme să numere, literele, culorile, formele geometrice, le dau meditații la limbi străine, la robotică etc. dar foarte puțini părinți sunt atenți să dezvolte și inteligența emoțională la copii.

Am fost educați, că trebuie să dovedești că știi multe ca să te descurci în viață, deși cu toții vedem realitatea diferit când devenim adulți. Observăm că sunt mulți adulți foarte deștepți dar realizările nu sunt proporțional cu ceea ce știu. Mai constatăm că unii nu știu chiar atât de multe, dar realizările lor depășesc așteptările, fiind activați de mult curaj și stăpânire de sine.

Valorizăm cunoștințele mai mult decât trebuie și neglijăm inteligența emoțională. Nu punem preț pe emoții, autocontrol, capacitatea de a lega și a păstra relații, ceea ce simțim și cum ne gestionăm emoțiile.

Deși, devenind adulți realizăm că stresul și emoțiile ne copleșesc de multe ori și ne scad randamentul la lucru. Amintim și faptul că emoțiile și stresul ne influențează direct starea de sănătate pe termen scurt și pe termen lung și multe afecțiuni biologice au ca factor determinant stresul sau lipsa autocontrolului.

Multe studii vorbesc despre un ”buchet” al inteligențelor pentru a te realiza în viață. Este vorba de spre inteligența cognitivă, inteligența emoțională și inteligența socială. Aici vom aborda câteva aspecte despre inteligența emoțională la copii.

Studiile arată că, pentru a realiza un scop avem nevoie de:  motivație, voință, afectivitate și cunoștințe. Dacă una din componentele de mai sus lipsește, procesul realizării, fie nu are loc, fie va fi deficitar, fie se va realiza parțial, dar cu consum prea mare de energie care generează stres.

Inteligența emoțională la copii contribuie semnificativ în procesul învățării, în adaptarea socială, în realizarea stimei și imaginii de sine, în menținerea sănătății fizice și psihice. Emoțiile pe care le trăim uneori se manifestă și fizic, prin strigăte, zâmbete sau scrâșnit din dinți, temperatura corpului, obraji roșii, transpirație sau dureri de cap. Întreg organismul este implicat în trăirea emoțională.

Inteligența emoțională la copii are mai multe componente:

  1. Conștientizarea de sine – este capacitatea de a înțelege propriile emoții pe care le simțim la un moment dat și modul în care aceste emoții ne influențează pe noi dar și pe ceilalți.
  2. Auto-reglarea – este capacitatea de a analiza posibilitățile de răspuns la emoții și de a ne controla răspunsul, fiind conștienți de consecințe înainte de a acționa impulsiv.
  3. Motivația – capacitatea de a ne menține efortul necesar pentru a atinge obiectivele, controlând emoțiile și stările afective negative pe care le simțim.
  4. Empatia – capacitatea de a-i înțelege și pe ceilalți punându-te în locul lor.
  5. Abilitățile sociale – se referă la capacitatea de a lega și gestiona relațiile cu ceilalți pentru o viață împlinită.

Ce este inteligența emoțională la copii

Inteligența emoțională la copii este în parte determinată genetic, însă ea poate fi cultivată de la vârste fragede și se dezvoltă pe toată perioada vieții. Emoțiile sunt o componentă importantă a oricărei persoane de aceea este important să le acordăm atenție, să le recunoaștem și să învățăm să le gestionăm corect.

Deși unii cred că pot ignora emoțiile proprii și a celorlalți se observă cu timpul o degradare a relațiilor sociale, degradarea stării de sănătate și deseori boli psihice.

Inteligența emoțională la copii are o bază în funcționarea neuro-biologică a creierului și este influențată de mediul în care trăiește copilul și de modul în care relaționează cu cei din jur.

Uneori emoțiile puternice pot prelua controlul asupra rațiunii și apar comportamente exagerate, nepotrivite, regretabile care îl afectează pe copil, și pe cei din jur.

Rolul inteligenței emoționale la copii

Inteligența emoțională la copii susține dezvoltarea cognitivă, învățarea și memorarea.

Inteligența emoțională poate ajuta copiii să învețe mai bine, să se adapteze mai bine la schimbare și să fie mai fericiți si mai sănătoși emoțional. Copiii care își cunosc și își reglează emoțiile au o mai mare toleranță la frustrare, sunt mai curioși, mai curajoși, le place să exploreze lucruri noi rețin lucruri noi cu ușurință.

Inteligența emoțională la copii reglează relațiile sociale cu ceilalți.

Autocunoașterea este o cheie spre rezolvarea problemelor. Provocând copilul la autocunoaștere, acesta se dezvoltă emoțional, se recunoaște pe sine și implicit găsește mult mai repede soluții de rezolvare a problemelor. Copiii cu o inteligență emoțională mai dezvoltată au mai puține probleme de comportament și au mai multe prietenii.

Inteligența emoțională la copii menține sănătatea fizică și psihică.

Emoțiile se află într-o strânsă relație cu rațiunea. Cu ajutorul gândurilor potrivite putem controla emoțiile, însă dacă emoțiile sunt puternice și necontrolate ele preiau controlul asupra rațiunii, astfel întreg organismul este afectat.

Inteligența emoțională influențează atât dezvoltarea morală cât și cea fizică. La un copil cu un nivel de inteligență emoțională ridicat, posibilitatea de a avea o boală psihică sau fizică este mult mai scăzută.

Inteligența emoțională la copii contribuie semnificativ în realizarea personală.

Cu cât inteligența emoțională la copii se dezvoltă mai mult, cu atât copilul va reuși în carieră și în familie. Va deveni un adult cu care se comunică ușor, înțelege când i se explică anumite lucruri ce țin de stările persoanelor din jurul lui, se adaptează ușor la situații și persoane noi, leagă prietenii cu ușurință, este sigur pe el în majoritatea situațiilor, iar atunci când nu se descurcă, cere ajutorul.

Cum dezvoltăm inteligența emoțională la copii

În dezvoltarea inteligenței la copii trebuie să abordăm următoarele aspecte:

Înțelegerea emoțiilor este capacitatea de a identifica corect stări emoționale, atât proprii, cât și a persoanelor din jur. Este vorba despre dezvoltarea capacității de a fi atenți la starea emoțională proprie cât și a celor din jur.

Exprimarea emoțională include manifestarea emoțiilor prin comportamente non-verbale, cum ar fi mimica sau gestica, dar și comportamente verbale, precum: utilizarea cuvintelor potrivite, tonalitatea limbajului, modularea limbajului într-o manieră ce exprimă corect starea emoțională.

Autoreglarea emoțională constă în capacitatea de autocontrol a emoțiilor. Această abilitatea oferă copiilor posibilitatea de a se adapta mult mai ușor cerințelor vieții sociale. Această abilitatea se dezvoltă treptat și devine vizibilă abia la vârsta de 5-6 ani, odată cu maturizarea lobului frontal al creierului, care e responsabil de această sarcină.

Exemple de activități pentru a dezvolta inteligența emoțională la copii

Inteligența emoțională la copii se dezvoltă prin interacțiunea cu părinții, educatorii și alți adulți, prin experiențe pozitive și negative.

Părinții joacă un rol important în dezvoltarea inteligenței emoționale la copii prin oferirea unui mediu sigur și stabil emoțional și prin exprimarea unui comportament emoțional sănătos.

Este foarte important ca părinții să ajute copiii să-și dezvolte inteligența emoțională prin explicarea emoțiilor, încurajarea exprimării emoțiilor și reglarea acestora în funcție de situații și persoane.

Copii își dezvoltă inteligența emoțională prin:

Jocuri cu adulți și cu alți copii.

Jocuri în care copilul trebuie să își aștepte rândul, să învețe să piardă, să câștige, să observe emoțiile când celălalt pierde, să învețe să mai încerce odată și de mai multe ori ca să câștige. Jocuri de echipă în care trebuie să colaboreze cu alți copii și să se bazeze pe ei, etc. Jocuri de rol în care copil trăiește pentru un timp scurt un anumit rol și sentimente… Jocul este modalitatea în care copilul înțelege propriile emoții și experimentează relația cu lumea din jur.

Discuțiile despre emoții.

Copiii pot învăța să-și exprime emoțiile prin discuții despre cum se simt ei și despre cum se simt ceilalți. Este important ca de la vârste mici să li se vorbească copiilor despre emoții.

Fericire, tristețe, mânie, uimire, furie, mândrie sunt emoții pe care copiii le experimentează în familie încă de mici. Atunci când corectăm un comportament nepotrivit este important să îl ajutăm pe copil să își cunoască și emoțiile negative pentru a-l putea îndruma spre autocontrol. Când trăiește emoții pozitive (primește un cadou, sau este apreciat și iubit) de asemeni putem să în ajutăm să își recunoască propriile emoții. Apoi, cu timpul el va învăța să recunoască și să accepte și emoțiile celorlalți.

Experiențe noi.

Pentru copii dar și pentru adulți locuri și persoane noi dezvoltă inteligența emoțională. Expunerea controlată la evenimente și relații diverse ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi și pe ceilalți.

În concluzie, dezvoltarea inteligenței emoționale la copii este esențială pentru reușita academică și socială și pentru o viață sănătoasă și armonioasă. Inteligența emoțională este motorul vieții. Ea modelează și reglează dea lungul timpului orice ființă umană, fie că suntem sau nu conștienți de acest aspect.

 

 Imagine Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photo-of-a-kid-crying-7820627/ 

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole