Cum să ai o relație armonioasă cu adolescentul
Îmi amintesc acest joc de când eram copil. O frânghie lungă, o linie trasată pe pământ, două echipe de o parte și de cealaltă…fiecare participant ține strâns frânghia cu ambele mâini. Fiecare echipă încearcă din răsputeri să tragă echipa adversă dincoace de linie.
Cine câștigă jocul? Echipa a cărei membri sunt mai puternici și mai înalti, nu-i așa? Deși cei înalți și puternici par să câștige, nu întotdeauna este așa. Adevărații câștigători sunt cei mai abili. Strategia și poziția cu care lupți te face învingător.
Ai impresia că relația dintre tine și adolescentul tău seamănă cu jocul cu frânghia? Ai impresia că sunteți în echipe adversare? Pare că oricât ai vrea să îl tragi opune rezistență și nu vă mai apropiați unul de altul? Nu ai o relație armonioasă cu adolescentul?
Fiecare are scopul de a-l domina pe celălalt? De a-și dovedi superioritatea? Cred că trebuie să schimbi jocul. Este important să fiți amândoi în aceeași echipă, să aveți amândoi același scop, să vă uniți forțele pentru același scop.
Relație armonioasă cu adolescentul – Fii un model pentru adolescent și ridică-l când greșește
Ai stabilit niște limite peste care nu are voie să treacă și ești hotărât să le respecți, dar cu toate acestea copilul altădată ascultător o ia în direcția opusă, îndepărtându-se de tine? Sau poate zice în mintea sa: “Niciodată nu vei reuși să mă faci sa trec de partea ta!”
Adolescenții au nevoie de limite și reguli, dar și de un model pe care să îl urmeze. Respectul, comunicarea și onestitatea sunt ingredientele pentru o relație armonioasă cu adolescentul.
Sau poate nu vrei să joci jocul cu frânghia, poate nu vrei să participi la luptă, poate te-ai retras, lăsându-l pe adolescentul tău să câștige bătălia.
Astăzi mulți parinți au renunțat la rolul lor de părinți, au renunțat să mai stabilească reguli, gândind că oricum nu o vor scoate la capăt cu adolescentul lor și că oricum între ei trebuie să existe o relație de prietenie.
Dar dacă renunți la poziția de părinte, ce fel de relație vei avea? Adolescenții știu că responsabilitatea părinților este să fie părinți cât timp ei sunt imaturi.
Deci dacă renunțați la rolul (de părinte) de a stabili reguli, adolescentul se va simți fără valoare, abandonat și neglijat. Chiar dacă deseori spune că vrea să fie lăsat în pace sau că vrea să decidă singur pentru viața lui, adesea însă își dorește și să fie cineva lângă el când se simte depășit de situație sau când are de luat decizii grele. Nu îi place să fie cicălit și forțat să facă lucruri, dar are nevoie de părinți să îl sprijine și să îl ghideze când este greu. Un părinte trebuie să aibă o relație armonioasă cu adolescentul.
Fă un scop să ai o relație armonioasă cu adolescentul
Nu mai căutați să câștigați jocul, ci să stabiliți “o relație a respectului reciproc “, relație armonioasă cu adolescentul, și aceasta necesită adesea mult timp. Dar un părinte pasiv nu va câștiga niciodată respectful copiilor ,la fel nici un părinte opresiv.
Atunci când ne propunem anumite obiective, găsim resurse și modalități să ne îndeplinim planul. Nu abandona relația cu adolescentul. El are nevoie de tine. Însă trebuie să te resetezi puțin pentru că el a crescut repede și în puțin timp va deveni un adult. Încearcă să îl înțelegi, să îl asculți, consultă-te și cu el când este vorba de decizii care îl privesc și pe el. Lasă-i spațiu să se dezvolte în ritmul lui.
Rugăciunea și dorința mea este ca în rolul de părinți pe care îl dețineți, să vă “întăriți relațiile “cu adolescenții prin iubire, iertare, îngăduință, compasiune, răbdare și suport ca în final “AMBELE ECHIPE SĂ CÂȘTIGE! “