Desene animate pentru copii – Recomandări

Desene animate pentru copii – Recomandări

Vorbeam în articolele anterioare și aici despre desenele animate pentru copii și impactul lor asupra minții copiilor. Iar acum că am înţeles puţin cum stau lucrurile cu ceea ce vizionează copiii la computer să ne gândim ce putem să facem mai bine (dacă nu am făcut încă până acum).

Iată câteva recomandări  pentru a semăna în copii ce este bun: Desene animate pentru copii

  1. Vizionaţi desenele animate sau filmele înainte de a le oferi copiilor, sau măcar împreună cu ei. Nu îi lăsaţi nesupravegheaţi să vadă orice, oriunde şi oricând. Vă protejaţi astfel copiii de multă durere şi îi veţi putea creşte integri şi capabili să gândească.

  2. Dacă vedeţi ceva în neregulă la un film sau desene animate pentru copii opriţi-le imediat şi nu vă certaţi cu copilul. Luaţi-l în braţe (dacă e mai mic) sau staţi împreună cu el şi explicaţi-i de ce aţi oprit desenele şi mai presus de orice… Oferiţi-le altceva mai frumos în schimb. Ştiu veţi spune că e imposibil, însă din experienţa vă spun că nu este imposibil dar e destul de greu. Cred însă că ar fi bine să o luaţi treptat, poate să începeţi să meditaţi mai mult la ce oferiţi copiilor voştri… Este chiar cel mai ”bun bine” care îl puteţi oferi sau este ceva şi ”mai bun decât atât”? Apoi să vă faceţi timp să căutaţi şi să oferiţi ceva mai bun. Ca să mă explic… cel mai ” bun bine” este să le daţi voie la desene animate??? Sau să le oferiţi ceva mai bun, poate timpul vostru, vocea voastră (şi nu cea din desene) poate atenţia voastră, îmbrăţişările şi ”alintările„ voastre. Oferiţi-le voi ”scene plăcute„ , nu lăsaţi aceasta în sarcina micului ecran.

  3. Vorbiţi cu copiii despre tot ce îi interesează şi stârniţi-le curiozitatea spre lucruri noi care le pot face ei înşişi.  Să descopere şi să se bucure de ceea ce fac ei nu de ceea ce văd făcut de alţii.
  4. Adesea gândim că dacă un copil nu se uită la desene animate pentru copii, la filme sau la jocuri este încorsetat şi controlat de părinţi, ”nu este lăsat să experimenteze ce vrea ”, este limitat, va fi neştiutor şi prost că nu este la curent cu ultimele desene animate, ultimele jocuri, ultimele filme, copiii râd de el… OARE??? Va fi așa dacă permitem să fie aşa… Dar ia amintiţi-vă ce vă întrebam mai sus… Ce ai fi pierdut dacă nu te uitai la acel film care nu ţi-a făcut bine? Ai fi putut face altceva mai bun decât atât? Ceilalţi pot spune despre copilul nostru cele de mai sus, dacă chiar este aşa,. Dar atât timp cât noi oferim copilului nostru explicaţii, şi îi oferim altceva mai bun decât atât, copilul nu este prost că nu ştie ce ştiu toţi, ci este mai deştept că ştie ce alţii nu ştiu, este mai responsabil și face ceva cu mâinile lui şi  nu priveaște doar la ce fac alţii. Poate să gândească ce e bine pentru el şi ce nu este bine, poate alege între acel film dăunător sau să facă ceva mai bun decât atât.

    Da… dacă vrem ca un măr să apară din senin şi să facă şi mere… nu se va întâmpla… Vom fi dezamăgiţi şi catalogați drept prosti şi asta pe bună dreptate… Dar dacă semeni un măr şi în îl îngrijeşti va rodi un rod frumos.

  5. Nu vă temeţi de ce spun ceilalţi… oricum vor spune multe. Dacă veţi lăsa copiii la desene, vor spune că sunt lăsaţi de capul lor, dacă nu îi lăsaţi vor spune că îi controlaţi prea mult. Până la urmă voi şi copiii veţi gusta din roade… ei doar vor privi de la distanţă şi îşi vor da cu părerea, care oricum nu se mai poate schimba rodul la vremea coacerii.

  6. Fiţi responsabili şi munciţi să aveţi roade frumoase. Faceţi-ii şi pe copii responsabili. Spuneam mai sus, dacă vedeţi ceva rău la ce se uită copilul opriţi imediat şi daţi explicaţii copilului. Nu veţi fi totdeauna cu copilul, el va creşte mare şi va trebui să decidă singur ce priveşte şi ce nu. Dar cum va putea să facă asta dacă fie îi este permis totul, că na…” să se călească şi el „ fie este controlat că în serviciile secrete„… ??? Copilul poate înţelege multe dacă i se oferă explicaţii.  Credeţi-mă sunt mult mai deştepţi şi mai inteligenţi decât credem noi. Uneori ei nu înţeleg pentru că nu li se oferă explicaţii, nu pentru că nu au capacitatea să înţeleagă.

  7. Ce semănaţi veţi culege toată viaţa. Repet acest principiu pentru că îl trăim în fiecare clipă şi nu vom putea, cât vom trăi să ne desprindem de el oricât de deştepţi sau de ”şmecheri„ am fi.

Desene animate pentru copii – Recomandări

Deci, ce semănăm în viaţa copiilor noştri va rodi toată viaţa lor.

Aşa că mare grijă. Unii veţi spune că nu este adevărat… că alţii fac numai rău şi primesc bine… dar vom analiza aceasta în altă scriere şi veţi înţelege că nu este aşa… Nu pentru că o spun eu ci pentru că principiile implementate de Creatorul Universului nu se schimbă.

Ştiu că puteţi semăna lucruri frumoase în viaţa copiilor voştri şi mai ştiu că nici un părinte nu vrea să ofere lucruri rele copiilor lui. Dar se întâmplă așa adesea din neştiinţă sau pentru că unii cred că pot sădi un măr şi să culeagă prune, sau alţii cred că dacă nu seamănă nimic vor creşte oricum mere… nu,  vor creşte buruieni şi spini (aceştia cresc fără să fie plantaţi). Alţii cred că efortul nu li se adresează, că alţii (profesorii, bunicii, educatorii) ar trebui să facă ceva şi nu ei.

Însă acum că ştiţi că efortul şi roadele vă aparţin cred că veţi găsi puterea şi înţelepciunea să gândiţi şi să căutaţi, să selectaţi ce doriţi să semănaţi şi să culeagă copilul în viaţă. Cred că toţi doriţi binele de aceea, FACEŢI BINELE!

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *