Evaluarea psihologică la copil
Ca psiholog clinician, deseori intru în contact cu părinți care doresc să facă evaluarea psihologică la copil cu autism. Pentru mulți părinți evaluarea psihologică la copil este un factor de îngrijorare și teamă. Sper ca acest articol să ofere informații pentru părinți pentru a mai spulbera din temerile părinților atunci când trebuie să mergeți la psiholog pentru copil.
Ce este evaluarea psihologică la copil?
Evaluarea psihologică la copil cu autism cuprinde o analiză a emoţiilor, a sistemului cognitiv-comportamental, a limbajului verbal și nonverbal prin modalităţi de evaluare interconectate: observaţia, interviul structurat sau semi-structurat şi testele psihologice standardizate.
Evaluarea psihologică la copil va evidenția punctele tari și vulnerabilitățile copilului, ținându-se cont de contextul personal de viață al copilului. Prin instrumentele folosite se pot identifica diverse aspecte, de la stiluri de învățare preferate la tipare socio-emoționale și de comportament.
Evaluarea psihologică la copil cu autism este o modalitate de identificare a problemei și de stabilire a unui diagnostic acolo unde este, astfel încât să se poată emite recomandări privind cele mai bune intervenții terapeutice.
Există o varietate de motive pentru care părinții sunt determinați să ia această decizie. Iată mai jos o serie din cauze pentru care părinții doresc evaluarea psihologică la copil.
Din ce cauze cer părinții la evaluarea psihologică la copil?
1. Recomandarea unui specialist.
Un medic, un profesor sau un alt profesionist din domeniul sănătății poate recomanda părinților să facă evaluarea psihologică la copil cu autism. Acest lucru se poate întâmpla dacă specialistul are îngrijorări cu privire la dezvoltarea sau comportamentul copilului. Uneori profesorii/ educatorii observă anumite comportamente la copil în timpul școlii.
Alteori medicii observă anumite simptome și îndrumă părinții către un psiholog clinician pentru evaluarea psihologică la copil cu autism. Acest lucru, de cele mai multe ori nu este deloc plăcut pentru părinți și de cele mai multe ori amână cât se poate de mult vizita la psiholog.
Felul în care specialiștii comunică acest aspect părinților are un impact major pentru părinți în abordarea corectă a situației. De aceea mare atenție cum comunicăm părinților aspecte atât de sensibile și importante. Pe de o parte trebuie să fim fermi pentru a ajuta părinții să acționeze, pe de altă parte trebuie să fim empatici și sensibili.
2. Îngrijorarea cu privire la dezvoltarea copilului.
Uneori părinții sunt îngrijorați de faptul căci copilul lor nu se dezvoltă în mod normal din punct de vedere fizic, cognitiv, social sau emoțional. De exemplu, un părinte poate fi îngrijorat dacă copilul său nu vorbește după vârsta de 2 ani, nu învață să scrie în jurul vârstei de 6 ani, are comportamente de agresivitate față de alți copii, nu se poate concentra la ore /teme sau este foarte emotiv și anxios.
3. Prezența unor simptome specifice unei afecțiuni
Alteori părinții sunt îngrijorați dacă copilul lor manifestă anumite simptome asociate unei afecțiuni biopsihice, cum ar fi probleme de somn, anxietate, depresie, agresivitate, autism sau ADHD. Alte simptome îngrijorătoare pentru părinți sunt comportamentele stereotipe, repetitive, absența afectivă și trăirea ”în lumea lui”. Aceste simptome pot fi un semn al unei tulburări în dezvoltarea copilului sau a unei alte probleme.
4. Situații de viață traumatizante.
Uneori viața ne oferă multe surprize, iar unele pot fi foarte dureroase. În aceste împrejurări dificile ale vieții sunt prinși și copii ca membri ai familiei. Aici ne referim la cazuri de boală severă (îngrijiri paliative) accidente, decese, care schimbă radical cursul vieții. Copiii sunt și ei afectați de aceste suferințe, doar că uneori părinții fiind focusați pe cel bolnav ”uită” de copii.
La un moment dat însă, unii părinți conștientizează căci și copiii suferă și au nevoie de ajutor și apelează la psiholog. Dacă comportamentul copilului a fost afectat semnificativ unii părinți cer evaluarea psihologică la copil pentru a putea remedia cât mai mult din afectarea copilului.
5. De ”gura lumii”.
Alteori părinții apelează la psiholog pentru că aparținători din familie văd problema la copii și fac presiuni asupra părinților. În astfel de cazuri părinții vin la evaluarea psihologică pentru copilul lor cu speranța, ca bănuială celorlalți să nu fie adevărată și să se liniștească lucrurile.
De cele mai multe ori părinții sunt cei care sunt dezamăgiți și caută alt psiholog clinician pentru o altă evaluarea psihologică la copil. Uneori aleargă la mulți psihologi poate ar fi cineva care ar infirma cele vizibile. Adesea acești părinți procesează foarte greu problema copilului și întârzie foarte mult în începerea terapiei atunci când este nevoie.
6. Sfaturi de parenting.
Unii părinți își doresc să ofere copiilor lor o educație cât mai bună. Din această dorință apelează la psiholog pentru evaluarea psihologică la copil. Își doresc să cunoască care este temperamentul copilului, care sunt înclinațiile și abilitățile copilului, pentru a-i oferi o educație cât mai specifică și în armonie cu abilitățile și nevoile copilului.
Motivele pentru care părinții solicită evaluarea psihologică la copil, determină modul în care se va desfășura evaluarea, inclusiv numărul de ședințe necesare cât și testele psihologice folosite.
Cum se desfășoară evaluarea psihologică la copil?
Evaluarea psihologică la copil este o procedură care ne ajută să înțelegem mai bine dezvoltarea și comportamentul copilului. Este un proces care poate dura de la câteva ore la câteva ședințe, în funcție de nevoile individuale ale copilului. În general, procesul include următoarele etape:
Interviu cu părinții sau tutorii.
De cele mai multe ori este necesar ca părinții să aibă o discuție anterioară cu psihologul înainte de a veni cu copilul la evaluarea psihologică. Uneori sunt necesare și informații de la alte persoane implicate în creșterea și educarea copilului, precum bunici, bone sau cadre didactice. În cadrul acestui interviu, psihologul va discuta cu părinții sau tutorii despre istoricul copilului, inclusiv despre dezvoltarea sa, relațiile sale cu ceilalți și comportamentul său.
Observarea și interviul cu copilul.
La copilul mic evaluarea psihologică se face prin joc, acesta reprezentând principala modalitate prin care copilul își exprimă trăirile și emoțiile sale. Psihologul va interacționa cu copilul și îl va observa în cabinet pe toată perioada evaluării.
La copiii mai mari psihologul va discuta cu copilul despre gândurile, sentimentele și experiențele sale. Pentru o evaluare cât mai complexă uneori este nevoie de observarea copilului atât la cabinet, cât și în alte medii (acasă sau la școala copilului pentru a observa modalitatea acestuia de interacțiune cu ceilalți).
Teste psihologice.
Psihologul poate utiliza mai multe teste psihologice pentru a evalua diferite aspecte ale dezvoltării copilului, cum ar fi inteligența, aptitudinile, abilitățile de învățare, abilitățile sociale și emoționale.
O evaluarea psihologică la copil prin testele standardizate aplicate își propune să măsoare mai multe aspecte cum ar fi:
-
Nivelul de inteligență al copilului.
Aceste teste măsoară posibile dizabilități ori capacități intelectuale deosebite, abilități de comunicare și limbaj, capacitatea de a reține și procesa informația;
-
Abilități școlare
Abilitățile dobândite încă de la grădiniță necesare în procesul de învățare la școală (scris, citit, calcul matematic, gândire critică, raționamente simple);
-
Atenția și memoria.
Aceste teste pot oferi indicii și despre anumite afecțiuni cum ar fi ADHD, tulburări din spectrul autist sau alte afecțiuni psihomotorii. Testele măsoară abilitatea de memorare, de a face raționamente și diverse funcții executive, cum ar fi planificarea sau organizarea.
-
Dezvoltarea comportamentală, emoțională și socială.
Aceste teste urmăresc să detecteze simptome de depresie, anxietate ori alte tulburări de dispoziție, cu semnificație psihopatologică.
Când este indicată evaluarea psihologică la copil?
Redau mai jos serie de motive pentru este indicată evaluarea psihologică la copil.
- dificultăți la școală, cum ar fi probleme de învățare, probleme de comportament sau întârzieri de dezvoltare.
- probleme emoționale, cum ar fi anxietatea, depresia, teamă, furie, tristețe, neputință sau deficit de atenție.
- probleme comportamentale, cum ar fi agresivitatea, retragerea socială sau tulburările de opoziție.
- suspiciuni de tulburări de dezvoltare, cum ar fi autismul sau tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate (ADHD).
- suspiciuni de abuz sau neglijare.
- copilul are dificultăți de a se concentra;
- copilul absentează frecvent de la școală sau nu își face temele în mod frecvent;
- copilul se confruntă cu bullying: fie că este el supus la bullying sau el este hărțuitorul;
- copilul are schimbări bruște ale dispoziției;
- copilul folosește/consumă diverse substanțe interzise/ilegale.
Cum trebuie pregătit copilul pentru evaluarea psihologică la copil?
Când copilul este mai mare și în măsura în care acesta înțelege, este bine să îi explicați corect copilului scopul vizitei la psiholog, referindu-vă la lucrurile pe care vi le-a spus chiar el. Spre exemplu, mergem la psiholog pentru a înțelege mai bine de ce ești așa agitat sau de ce te enervezi și nu te poți concentra la școală.
Daca părinții sunt ei însuși îngrijorați și speriați, este de preferat să îi spună copilului ca merg la psiholog pentru că părinții își doresc foarte mult să afle cum se simte el la școală și cum gândește el despre școală, prieteni și profesori, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții.
Este important pentru copil să știe că merge într-un loc sigur și trebuie încurajat să fie deschis și cât mai sincer. Asigurați copilul că nimic din ce va spune psihologului nu îi va supăra pe părinți și nu va avea consecințe negative.
Și în cazul copiilor mai mici pot fi folosite explicații similare, într-un limbaj accesibil nivelului lor de dezvoltare si de înțelegere al copilului. Evitați să spuneți copilului că va fi testat și că este foarte important să răspundă bine la teste, pentru a nu induce o anxietate de testare.
Testele psihologice pentru copii sunt foarte atractive, sub forma de jocuri și activități interesante, și copiii cooperează cu plăcere și nu o percep ca o testare.
Foarte important de reținut este că, atunci când urmează evaluarea psihologică la copil a abilităților cognitive (IQ, atenție, memorie, abilități de învățare etc) copilul trebuie să fie odihnit, hrănit și hidratat suficient.
De preferat ar fi ca evaluarea psihologică la copil să aibă loc în prima parte a zilei când copilul este mai odihnit. Dacă copilul este bolnav este bine sa amânați evaluarea psihologică la copil până la rezolvarea problemelor medicale.
Comunicarea rezultatelor la evaluarea psihologică la copil
Este important de menționat că discuțiile despre copil, inclusiv comunicarea rezultatelor evaluării, nu se poartă niciodată în prezenta copilului, cu excepția copiilor foarte mici, al căror nivel de înțelegere este redus.
Psihologul clinician vă oferi o evaluare psihologică scrisă pe hârtie sau e-mail. În funcție de motivele prezentării pentru evaluare, sau la cererea părinților psihologul va oferi și informații verbale pe înțelesul părinților. Comunicarea rezultatelor la evaluarea psihologică la copil se va face cu empatie și susținere pentru părinți și copil.
Uneori evaluarea psihologică la copil îi aduce pe părinți în fața unui diagnostic foarte dureros și foarte greu de acceptat. Comunicarea rezultatelor trebuie fie clară și concisă și să includă îndrumare și posibile soluții pentru rezolvarea problemelor. De asemeni psihologul trebuie să fie dispus și amabil să ofere răspunsuri adecvate întrebărilor părinților dacă aceștia vor pune întrebări.
Iată câteva dintre beneficii pentru evaluarea psihologică la copil
Ajută părinții să înțeleagă mai bine copilul lor.
Evaluarea psihologică la copil poate oferi părinților informații despre punctele forte și punctele slabe ale copilului lor, precum și despre potențialele provocări cu care se poate confrunta.
Ajută părinții să identifice problemele de sănătate mintală sau alte probleme.
Evaluarea psihologică la copil poate ajuta părinții să identifice problemele de sănătate mintală sau alte probleme care ar putea afecta dezvoltarea sau comportamentul copilului.
Ajută părinții să obțină sprijinul de care are nevoie copilul.
Dacă evaluarea psihologică la copil arată căci copilul are nevoie de sprijin, părinții pot primi recomandări pentru tratament sau intervenție.
Dacă sunteți îngrijorat de dezvoltarea sau comportamentul copilului dumneavoastră, este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății. Evaluarea psihologică la copil poate fi o resursă valoroasă pentru părinți și poate ajuta la asigurarea faptului că copilul dumneavoastră primește sprijinul de care are nevoie.
Sănătate și să fiți liniștiți!
Un răspuns